Co jíst před cvičením?

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Chodíte pravidelně cvičit, ale výsledky po kterých toužíte, se stále nedostavují? Možná děláte chybu ve stravování!

Protože společně se cvičením má na výsledky tréninku a regeneraci velký vliv i to co jíme a to včetně doplňků sportovní výživy. Z hlediska důležitosti a úspěšnosti velmi často řeší doplnění energie po tréninku. Co si ale dát před tréninkem? Máme se tím zabývat nebo je jedno?

Velký význam při odpovědi na tuto otázku bude patřit vašemu cíli. Je-li vaším cílem nabrání svalové hmoty a zlepšení vzhledu postavy, bude jídlo a doplňky před tréninkem důležitější, než když cvičíme kondičně. Protože to většinou stačí pravidelný přísun všech potřebných živin během dne a těsně před tréninkem žádné jídlo nepotřebujeme, stačí pouze BCAA pro ochranu svalové hmoty. Chcete-li redukovat svou hmotnost, tak to má také svá pravidla, kde hraje velkou roli inzulin.

Sacharidy

Ačkoli se asi zdá, že příjem sacharidů před tréninkem je dobrý nápad, protože jsou sacharidy přeci dobrým zdrojem energie. Jenže před cvičením má být svalový glykogen již na svém místě díky dodržování standardního stravovacího režimu. A poslední jídlo před tréninkem toho již moc nezmění, spíše nám přísun jednoduchých sacharidů může zvýšit hladinu inzulínu a během cvičení pak tělo nebude schopno využívat jako zdroje energie tuky, což nás bude zajímat především při redukci hmotnosti! Naopak po tréninku je cílem hladinu inzulínu zvýšit a to je právě okamžik kdy bychom jednoduchými sacharidy neměli šetřit.

Bílkoviny (BCAA)

A bílkoviny jsou před tréninkem vhodné? Odpověď není úplně jednoduchá, nicméně doplnění proteinů před tréninkem je určitě lepší nápad, než příjem jednoduchých sacharidů. Ale i zde musíme pečlivě vybírat, jaké zdroje použít. Vždy musí jít o rychle vstřebatelné bílkoviny, aby se daly v této chvíli využít. Běžné bílkovinné zdroje se tráví příliš dlouhou dobu, než abychom je stihli využít, když je přijmeme do 1 hodiny před cvičením. Proto máme prakticky jedinou možnost, a to větvené aminokyseliny BCAA. Používání proteinů před a po tréninku má oporu ve vědeckých studiích.

A co povzbuzení před tréninkem, jste-li unaveni?

Jste-li před tréninkem unaveni, pak není problém dát si šálek výborné kávy, protože v něm je kofein, který vám při tréninku 100% pomůže. Dokáže totiž snižovat svalovou bolest a pro ty, kteří chtějí hubnout je důležitá informace, že zvýší spalování tuku (upřednostňuje využití tuku jako zdroje energie). S obdobnými účinky lze využít také extrakt ze zeleného čaje nebo guaranu. Látek povzbuzujících nás při posilování uvidíte na trhu mnoho. Ideálním přípravkem z naší nabídky je například Extreme Adrenalin gel.

Chcete-li se dozvědět více o doplňcích sportovní výživy, které jsou pro vás vhodné, kontaktujte svého osobního trenéra a domluvte se s ním na konzultaci či osobní trénink, kde Vám vše rád vysvětlí! 

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist