Lymfodrenáž - očista lymfatického systému

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Řekne-li se lymfatická masáž, velkému procentu lidí se ve spojení s touto metodou vybaví kosmetické zákroky, které se aplikují například v boji s celulitidou. Tajemství této masáže tkví ale v úplně něčem jiném, konkrétně v obnovení a zvýšení objemu lymfatického systému, který je nedílnou součástí imunitního a informačního systému každého člověka.

Co je lymfatický systém

Jedná se o mízní oběh, který se velice podobá oběhu krevnímu. Jeho úkolem je uchovat a hlavně přepravit veškeré škodlivé látky ven z těla. Tyto látky, které v našem těle vznikají při funkci organismu, ať už díky vlivu vnějšího prostředí nebo například požitím potravin, mají obrovský vliv na Vaši obranyschopnost. Stav Vašeho lymfatického systému má tak klíčový podíl na odolnosti proti nemocem dnešní doby.

Schéma lymfatického systému člověka si můžete prohlédnout zde.

Lymfatická soustava je rozptýlená po celém těle a její součástí jsou mimo uzlin, také některé orgány, které mají velký význam při tvorbě a proudění lymfy samotné. Mezi nejvýznamnější řadíme například brzlík, slinivku nebo žaludek. A protože tyto orgány mimo sekretorické funkce, mají také vliv na výživu svalů, které zase pomáhají oběhu lymfy, je pro celkovou imunitu Vašeho organismu důležitá jejich správná výživa a vitalita.

Projevy poruchy lymfatického systému

Problémovými úseky ve Vašem lymfatickém systému jsou vždy taková místa, kde hrozí buď zpomalení, nebo úplné znemožnění průchodu lymfy. Takovými místy bývají zpravidla různé jizvy způsobené zraněním nebo operacemi a stará infekční ložiska, ve kterých se hromadí různé toxiny, které následně vyvolají zánětlivé změny.

Zatížení lymfatického systému se pak zpočátku projevuje „klasickou“ únavou spodních končetin, která postupem času přechází do celého těla. Následně se u postihnutých osob začnou objevovat otoky, které přicházejí opět od nohou a mohou dojít přes břicho do samotného obličeje. Otoky také doprovázejí dechové potíže a vnitřní příčiny vedoucí k infekčním nemocem, které mohou vyústit až k nádorovým onemocněním.

V prevenci proti těmto onemocněním by tak lidem měla pomoci očista lymfatického systému, jejíž součástí jsou lymfatické masáže.

Lymfatická masáž

Jak jste asi již z úvodních slov pochopili, lymfatická masáž je speciální technika, která má za úkol obnovit a navýšit oběh lymfy. Někdy též bývá nazývána jako lymfodrenáž a ošetřuje zejména místa, ve kterých se významně projevuje chod celkového systému. Vzhledem k tomu, že lymfatická soustava nemá svou vlastní „pumpu“, je pak cílený masážní tlak jedinou možností, jak usazené škodliviny dostat ven z těla a systém znovu aktivovat.

Techniku lymfodrenáže by měli provádět jen vyškolené osoby, které pomocí jemné a cílené techniky uvolní hlavní uzliny a odvedou drenážovanou tekutinu ven z těla skrze vylučovací systém. Masáž je nejenom přirozená, ale také velice účelná, příjemná a navíc relaxační. Masáže je vhodné doplnit upravenou stravou, a to zejména bylinnými, zeleninovými a ovocnými čistícími kůrami, včetně dechového cvičení a pohybu vhodného ke spuštění lymfy.

Pro koho je lymfatická masáž určena?

Jednoduchou odpovědí na tuto otázku by bylo, že lymfodrenáže jsou určené pro každého. Primárně by ovšem měli sloužit jako preventivní opatření vzniku křečových žil, tedy u osob vystavených dlouhodobému stání. Dále jsou vhodné k urychlení regenerace osob po výkonu, nebo při léčbě otoků a při řešení problémů se špatnou pletí.

Pokud máte jakékoli dotazy k lymforenáži, nebo jiným druhům masáže, neváhejte kontaktovat naše maséry, kteří se s Vámi rádi podělí o své zkušenosti.

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist