Pauzy mezi sériemi

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Odpočinek a regenerace je jednou ze základních činností efektivního tréninku. Proto není dobré regeneraci podceňovat. Naopak je vhodné jí věnovat patřičnou pozornost, protože může přinést výsledky. Na správnou regeneraci je dobré myslet i při tréninku, a to konkrétně při pauzách mezi jednotlivými sériemi.

Délka takovéto pauzy by se měla odvíjet od cíle vašeho tréninku, protože při rozdílné zátěži potřebují svaly odpočívat jinak. Dalším aspektem je velikost svalu. Obecně platí, že čím větší svalová partie, tím delší by měla být pauza. Například u posilování stehen vzniká kyslíkový dluh, protože ho sval potřebuje ke svému výkonu ve velkém množství. Průměrně je tedy pauza pro větší partie, jako jsou stehna, prsa a záda, ideální kolem 2 až 4 minut. U menších svalových skupin, mezi které patří paže, ramena, břicho, předloktí, pak stačí 1 až 2 minuty.


Zvyšování hmoty a síly
Při trénincích na nabírání svalové hmoty je dobré odpočívat déle než minutu. Záleží také na intenzitě tréninku. Jestli je vaše intenzita nižší, pauza by měla být do 2 minut. Pokud máte vysokou intenzitu, určitě mějte delší pauzu než 2 minuty.
Silový trénink je pro tělo velmi náročný, proto můžete odpočívat až 5 minut. Takhle dlouhé pauzy nejsou dobré při objemovém tréninku, protože zbytečně ztratíte tempo a vychladnete. Naopak u velkých vah je potřeba si odpočinout jak fyzicky, tak psychicky.


Hubnutí a fyzička
Pokud je vaším cílem zhubnout, tak by trénink měl být celkově dynamičtější, proto i pauzy by měly být jenom v desítkách vteřin. Ideálně 20 až 60 vteřin. Díky tomu bude tělo pořád v záběru a metabolismus bude pálit tuky a zlepší se vaše fyzická kondice.


Jak trávit čas mezi sériemi:
Během cvičení nezahálejte. Nejhorší, co můžete udělat, je sednout si a jenom tak koukat. Lepší je se procházet a protahovat cvičenou partii. Díky protažení rychleji odplavíte kyselinu mléčnou ze svalu.

První návštěva Delfína je navíc zcela zdarma!

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist