8 PŘÍČIN PROČ JSTE POŘÁD UNAVENÍ

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Nedostatek spánku není jediná věc, která vás připravuje o energii. Nejen aktivity, které během dne děláte, ale i drobnosti a automatismy vás můžou vyčerpat. A to nejen psychicky, ale i fyzicky, což může z běžného dne udělat docela těžký den. Podívejme se na některé špatné návyky (společné u většiny lidí), díky kterým se můžete cítit unaveni.

1. Nevynechávejte cvičení, když se cítíte unaveni

Pokud nechodíte cvičit, jen kvůli tomu, že jste unaveni, škodíte tím sami sobě. Na Univerzitě v Georgii proběhl průzkum se sedavými, ale jinak zdravými dospělými lidmi. Jedinci byli zkoumáni, když začali lehce cvičit 3x týdně po 20 minutách. Po 6ti týdnech se cítili méně unavení a nabití energií. Pravidelné cvičení posiluje sílu i vytrvalost a pomáhá vašemu kardiovaskulárnímu systému běžet efektivněji a dodávat tak kyslík a živiny do tkání efektivněji. Takže si příště budete užívat pohody na gauči, zamyslete se nad tím, zda by nebylo lepší jít na svižnou procházku, nebo do posilovny. Nebudete litovat.

2. Nepijete dost vody

Unaví vás i to, že nepijete vodu, opravdu! Dokonce i mírná dehydratace - víc jak 2% z normální ztráty tekutin je trvalá daň za výdaj běžné energie. Dehydratace dělá krev hustší, čímž se zpomaluje pumpování srdce a tím se snižuje rychlost s jakou kyslík a živiny napájejí svaly a orgány.

3. Nejíte dostatek železa

Nedostatek železa v krvi může ve vás vyvolat pocit pomalosti, podráždění, slabosti a neschopnosti zaostřit. Únavu způsobuje malé zásobení svalů a buněk kyslíkem. Zvyšte příjem železa a snižte tak riziko anémie: jezte libové hovězí maso, fazole, tofu, vejce (včetně žloutku), tmavě zelenou listovou zeleninu, ořechy a arašídové máslo. To vše spojte s potravinami s vysokým obsahem vitaminu C (vitamin C zlepšuje vstřebávání železa při společné konzumaci).

4. Vynecháváte snídani

Jídlo, které jíte, je palivem vašeho těla, a když spíte, vaše tělo i nadále používá energii, kterou jste nabrali při večeři. Takže, když se ráno vzbudíte, budete muset dobít energii snídaní. Přeskočením snídaně se budete cítit mnohem pomalejší. Snídaně nastartuje celý váš den. Ideálním tipem je například ovocné smoothie s ovesnými vločkami a arašídovým máslem.

5. Žijete nezdravým jídlem

Potraviny s vysokým obsahem tuku a jednoduchými sacharidy (stejné jako ty, které koupíte v rychlých občerstveních a na benzínových pumpách) mají vysoký glykemický index (GI), který je ukazatelem, jak rychle sacharidy zvyšují hladinu cukru v krvi. Dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi může způsobit únavu v průběhu celého dne! Udržujte stabilní hladinu cukru v krvi konzumováním bílkovin při každém jídle.

6. Sklenička vína (nebo dvě) před spaním

Sklenička vína zní jako dobrý nápad pro uvolnění před usnutím, ale může se vymstít. Alkohol totiž zpočátku deprimuje centrální nervovou soustavu a poté produkuje sedativní účinek. Což nakonec sabotuje udržovací schopnost spánku a nárůst adrenalinu v krvi. To může způsobit vstávání uprostřed noci. Pokud tedy chcete pít před spaním, dopřejte si alkohol nejpozději 3-4 hodiny před ulehnutím.

7. Bez kofeinu nepřežijete den

Začít den kávou není žádný velký problém, ve skutečnosti studie ukazují, že až tři šálky kávy denně mohou být pro vás dobré. Pokud ale využijete kofein nesprávně, může vážně narušit váš spánkový cyklus. Kofein blokuje adenosin, vedlejší produkt aktivních buněk, které vás pohání ke spánku, protože se hromadí. Studie zveřejněná v Journal of Clinical Sleep Medicine ukázala, že konzumace kofeinu dokonce až šest hodin před spaním ovlivňuje spánek, takže byste se odpoledne měli kavárnám spíše vyhýbat.

8. Vstáváte pozdě o víkendech

Ponocování v sobotu večer a následný dlouhý spánek v neděli ráno. Kdo by si to nedopřál, že? Tento styl života však může vést k potížím s usínáním, což může mít za následek to, že se v pondělí ráno zbudíte velmi vyčerpaní a bez energie. Pokud chcete takto vést svůj společenský život a snažíte se probudit jako obvykle s tím, že si zdřímnete v odpoledních hodinách, můžete tak učinit, ale trvejte na 20minutovém spánku, kdy umožníte tělu se dobít a zároveň tělu zabráníte, aby se uvedlo do hlubších fází spánku, které mohou způsobit, že se probudíte více unavení.

Dokud někdo nevynalezne zdravé (a legální) pilulky, které by vás mohly jednoduše udržet nabitými energií od rána do večera, zkuste dodržovat předchozí rady!

Váš Delfín tým! 

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist