Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se protáhnout nejen doma

Dnešní doba přináší větší využití takzvaného „Home office", neboli práce z domova. Právě kvůli Home Office se ale lidé v poslední době přestali více hýbat, protože když jste v kanceláři, občasné procházce ke kávovaru, kolegovi, do kuchyňky nebo jídelny se nevyhnete. Díky těmto občasným procházkám dochází k uvolnění a rozhýbání celého těla.

Bohužel, když jste doma, k těmto příležitostným procházkám se moc nedostanete a v podstatě Vaše téměř celá pracovní doba se odehrává v sedě. Což přináší bolesti zad a krční páteře, díky ztuhnutí svalů, které se v těchto oblastech nacházejí.
Nejnebezpečnější ale nejsou tyto krátkodobé bolesti! Dlouhodobé špatné postavení zad může mít i trvalé následky!

Pokud tedy trávíte většinu času na židli, ať už tedy doma nebo i v zmiňované kanceláři, měli byste, kvůli svému zdraví, si příležitostně udělat pár cviků, které Vám zde představíme. Nebojte se, cviky nejsou nikterak náročné a nezaberou moc času ani prostoru.

Základní typy, jak se vypořádat s bolestí zad na Home Office či v kanceláři

1) Dejte si aspoň krátkou procházku

Tento bod ani není úplně tak cvikem, ale je to velmi účinná činnost, při které dojde ke správnému postavení těla a rozhýbání svalstva od chodidel až po krk. Stejně tak funguje i běh. Pokud tedy máte možnost se i na pár minut proběhnout, určitě běžte. Navíc při běhu dojde i k lepšímu prokrvení těla, tudíž se Vám pak bude i lépe přemýšlet nad prací.

2) Stažení lopatek k sobě

Když sedíme déle u počítače a pocítíme menší tlak a bolest v krční a mezi lopatkové páteři, spoustu lidí mají přirozeně tendenci zvednout hlavu, čímž narovnají krční páteř, a zatáhnout lopatky. I to je v podstatě cvičení a budete-li se na to soustředit, problémům s krční páteří se vyhnete.

3) Otáčení palců

Tento cvik možná zní zábavně, ale jeho efektivita vzhledem k jeho nenáročnosti je výborná. Tento cvik je opět pro uvolnění krční páteře. V zásadě jde pouze o to, se narovnat a zatáhnout lopatky, jako u předchozího cviku, a napnout paže do stran. Na jedné ruce zvednete palec nahoru a na druhé dolů. Tam kde máte palec nahoru, tím směrem je natočená i Vaše hlava.

Základní pohyb je jednoduchý. Pomalu a rovnoměrně přetáčíte dlaně tak, aby palce na dlaních směřovali opačným směrem než v původní poloze. Mezitím se hlava otáčí k té dlani, u které se palec přetáčí směrem nahoru. Tento pohyb párkrát zopakujete.

4) Rotace trupu

Tento cvik lze provést, jak v sedě, tak i ve stoje. Opět zatáhnete lopatky a narovnáte krční páteř. Lehce se prohnete v zádech a pokuste se dýchat do břicha. Pokud s tím máte potíže, dýchejte, jak je Vám to příjemné. Jednou rukou se zapřete o stůl a druhou o opěradlo židle. A velmi pomalou rotací trupu se otočte co nejvíce to jen půjde. V krajní poloze chvilku setrvejte a zhluboka dýchejte. To samé pak na druhou stranu. Můžete pak i zopakovat

5) Protažení nohou

Ano, čtete správně. Vazy a svaly jsou v lidském těle různě provázány. Pokud si jakýmkoli způsobem pokusíte protáhnou stehna a zadek, uvolní se Vám i bederní páteř. Stačí pouhý předklon s napnutýma nohama, nebo jakýkoliv cvik na protažení třísel.

6) Pár kliků a dřepů fungují skvěle

Pokud jste doma, kde máte prostor a soukromí, není od věci si prostě udělat pár kliků a dřepů. Při těchto cvicích se svaly naopak stáhnou a pomohou tělu do základní přímé polohy. Avšak následné protažení po těchto cvicích vřele doporučujeme.

Inspirací pro vaše cviky vám může být článek 4 cviky na záda, při kterých nepotřebujete žádné náčiní, který jsme zveřejnili již dříve.

Děkujeme za dočtení tohoto článku a věřte, že pravidelné plnění těchto cviků Vám pomůže zbavit se bolesti zad, popřípadě i pocitu přesezených nohou. Starejte se o Vaše zdraví lépe, my Vám v tom co nejvíce pomůžeme.

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

8 ZPŮSOBŮ, JAK CHRÁNIT SVÉ ZDRAVÍ A POSÍLIT IMUNITNÍ SYSTÉM

8 ZPŮSOBŮ, JAK CHRÁNIT SVÉ ZDRAVÍ A POSÍLIT IMUNITNÍ SYSTÉM

Chcete se dozvědět jak posílit svou imunitu? V dnešních dnech se jedná o obzvláště důležité téma....

TOPlist