8 ZPŮSOBŮ, JAK CHRÁNIT SVÉ ZDRAVÍ A POSÍLIT IMUNITNÍ SYSTÉM

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Chcete se dozvědět jak posílit svou imunitu? V dnešních dnech se jedná o obzvláště důležité téma. ;-) Připravili jsme si proto pro Vás článek, ve kterém Vám dáme několik tipů, jak nejlépe posílit svou imunitu.

8 ZPŮSOBŮ, JAK CHRÁNIT SVÉ ZDRAVÍ A POSÍLIT IMUNITNÍ SYSTÉM

Delfíňáci, to vůbec první, co Vám řekneme hned na začátku našeho článku je, že žádný zázračný návod, jak ihned posílit svou imunitu neexistuje! Proč máte tedy vůbec tento článek číst? Protože pouze naše dlouhodobé a každodenně prováděné návyky tzn. náš životní styl mají na náš imunitní systém zásadní vliv. A my Vám zkusíme v několika základních bodech přiblížit, co byste měli pro své zdraví a přirozenou podporu imunity pravidelně dělat.

Určitě nemusíte převrátit svůj život naruby a snažit se na přsně dodržovat všechny níže uvedené tipy. Pouze se snažte zařadit alespoň některé z nich do Vašeho životního stylu a po malých krůčcích, se pak v dlouhodobém horizontu zkvalitní funkce Vašeho imunitního systému.

1. OMEZTE STRES

Sice se to velice jednoduše řekne „omezte stres", ale už nám tak nějak všichni zapomínají říct, jak bychom to měli udělat. Pravda je, že dlouhodobý stres není náš kamarád. A kvůli snížené tvorbě buněk imunitního systému oslabuje obranyschopnost organismu vůči nemocem. Stejně tak má negativní vliv na náš sexuální život. Snižuje totiž libido a místo „prohýřené noci" tak spíše nastane bezmyšlenkovitá noc u televizního seriálu. Co tedy můžete pro snížení hladiny stresu udělat?

  • Pohyb! Zacvičte si doma nebo venku, zkuste jógu, běžte si zaběhat nebo se projít do přírody. Sportovní aktivita sama o sobě dokáže účinně bojovat se stresem.
  • Vyzkoušejte dechové cvičení nebo nějakou formu meditace. Pravidelné praktikování meditace je spojeno s lepším zvládáním stresových situací.
  • Neřešte své problémy, emoce nebo špatnou náladu alkoholem a cigaretami. Zkuste si o věcech, které Vás trápí, promluvit s blízkými nebo vyhledat pomoc zkušeného psychologa.
  • Začněte se ráno otužovat studenou sprchou a večer si dejte naopak teplou sprchu nebo koupel v šeru, po které zamíříte rovnou do říše snů.

2. KVALITNÍ SPÁNEK

Zaměřte se na kvalitní a dostatečně dlouhý spánek. Nedostatek spánku narušuje optimální fungování imunitního systému. Lidé, kteří spí méně než 6 hodin denně nebo mají vážnější problémy se spánkem, jsou více náchylní k propuknutí chřipky a dalších respiračních infekcí. Vzhledem k celkové podpoře zdraví, sportovní i duševní výkonnosti bychom si každý den měli dopřát dostatečně kvalitní spánek v délce 7–9 hodin.

3. PRAVDELNÝ POHYB

Pravidelná sportovní aktivita je velmi úzce spojena s odolnějším imunitním systémem. Pravidelná pohybová aktivita, v intenzitě asi 60 % VO2 max. a v délce trvání 60 minut, má na imunitní systém blahodárný vliv. Lidé, kteří pravidelně sportují, zažívají méně častěji chřipková a virová onemocnění. Mnoho studií tento fakt potvrdilo. Zároveň je pravidelný sport prospěšný pro snížení míry chronického stresu, což byl jeden z předchozích bodů důležitých pro naši imunitu. Věřte, že v životě to bez pohybu opravdu nejde!

4. KVALITNÍ POTRAVINY

O důležitosti zdravé nebo kvalitní stravy bychom mohli mluvit dlouze stejně jako o pohybu, protože je to dalším ze základních aspektů pro náš imunitní systém. Nekvalitní strava s převahou vysoce průmyslově zpracovaných potravin (fast food, sladkost, smažené jídlo nebo uzeniny) je chudá na mikroživiny, které pro svou funkci náš organismus potřebuje. Nikomu neprospívá vysoký příjem soli, nasycených, omega 6 a transmastných kyselin nebo rafinovaných sacharidů. Zkvalitněním stravy díky většímu množství zeleniny, ovoce, celozrnných obilnin, luštěnin, potravin s probiotickým a prebiotickým účinkem, kvalitních bílkovin a zdravých tuků podpoříme optimální funkci imunitního systému tím, že mu budeme dávat vše, co ke své funkci potřebuje.

5. PRAVIDELNÉ SAUNOVÁNÍ

Pravidelné saunování posiluje imunitní systém a může působit jako prevence proti chřipce a nachlazení. Vyšší teplota v saunách má na svědomí i vyšší teplotu organismu, která vede k nárůstu „části imunitního vojska" v podobě bílých krvinek. Pokud to lze a je pro vás saunování komfortní, navštěvujte saunu pravidelně zhruba 1–2 krát týdně.

6. OTUŽUJTE SE

Nejen vysoká teplota v sauně je pro náš organismus přínosná. Podobně na tom je i působení chladu a otužování. Pravidelné otužování dokáže snížit hladinu stresového hormonu kortizolu, což nám samo o sobě prospívá a může nám pomoci lépe se vypořádat s účinky dlouhodobého stresu. Jak s otužováním začít? Po teplé ranní sprše stačí po malých krůčkách snižovat teplotu vody, až dojdeme ke studené vodě, a vydržet, co nejdéle to jde. Zpočátku to může být celkem náročné a budeme si připadat jako na cestě peklem, ale postupem času si zvykneme a budeme daleko lépe připraveni na náročný den.

7. ZKUSTE TO BEZ ALKOHOLU A CIGARET

Večerní konzumace alkoholu narušuje kvalitu spánku (zejména REM), čímž nám může podkopávat nohy v cestě za co nejsilnějším imunitním systémem. Vzhledem k diuretickému efektu alkoholu a častějším nočním cestám na záchod je narušení kvality spánku ještě výraznější. Podobně je na tom i kouření, kterým si do těla dobrovolně pouštíme řadu toxinů.

8. SUPLEMENTUJTE

Pro silný imunitní systém je zapotřebí stavět na pevných základech v podobě kvalitní stravy. Ale v našem velmi aktivním životě je některé živiny dobré doplňovat i suplementací:

  • Vitamin D a jeho nedostatek je v poslední době hojně diskutovaným tématem. Jeho suplementace v zimních měsících se ukázala jako efektivní nástroj ke snížení výskytu chřipky. Vitamin D je ve stravě poměrně nedostatkový a „vyrábíme" si jej sami pomocí UVB záření ze slunce dopadajícího na naši pokožku, kterého ale od podzimu do jara není zrovna moc.
  • Zinek je dalším z nepostradatelných prvků pro správnou funkci imunitního systému.
  • Omega 3 mastné kyseliny bojují se zánětem a pomáhají bílým krvinkám dělat jejich práci v podobě likvidace patogenů. Pokud nejíme 2–3krát týdně rybu, je na čase zvážit suplementaci omega-3.
  • Probiotika jsou zdrojem „přátelských bakterií", které pomáhají našemu mikrobiomu vykonávat svou funkci a podporovat naši přirozenou obranyschopnost.
  • Multivitamin a multiminerál nám může pomoci splnit doporučený denní příjem mikroživin. Ty se účastní řady chemických reakcí v našich tělech, bez kterých by imunitní systém nemohl správně fungovat.

SHRNUTÍ NA ZÁVĚR

Imunitní systém a přirozenou obranyschopnost našeho organismu nejlépe podpoříme zdravým životním stylem. Výrazně nám může pomoci snížení všudypřítomného stresu. Když se naučíme techniky pro jeho zvládání, jako je třeba jakákoliv sportovní aktivita, pobyt v přírodě, meditace, jóga, saunování nebo otužování, může se nám pak vše najednou zdát tak nějak o něco snadnější a veselejší.

Takže nezapomeňte pohyb, pohyb, pohyb! Díky pohybu budete mít lepší náladu a lépe se Vám bude spát! Delfín se na Vás již těší...

Delfín tým

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist