DŮLEŽITÉ DOPLŇKY STRAVY NEJEN PRO SPORTOVCE

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Jakož to sportovkyně a bývalá závodnice, si svůj trénink (nebo jakýkoli jiný sportovní výkon) nedokážu představit bez dávky kvalitních aminokyselin a proteinů. Ať už z běžného jídla, nebo z doplňků stravy. Pokusím se Vám alespoň ve stručnosti přiblížit, jak důležitá je ve sportu správná suplementace a jak Vám nejen urychlí regeneraci, ale také zvýší výkon a sílu!

Ze všech suplementů, které sportovci obecně užívají, nemá žádný tak výsostné postavení jako proteiny. Strava bohatá na přísun proteinů není žádným novým objevem! Již staří Řekové a Římané, jedli hodně červeného masa ve víře, že tato potravina je zdrojem síly a pomůže jim zvítězit.

Každá tkáň lidského těla, obsahuje proteiny! Ať se jedná o krevní buňky, orgány, šlachy, vazy či kosti. Každý, kdo se věnuje nějaké intenzivní sportovní aktivitě, potřebuje proteiny, aby v jeho těle mohla probíhat regenerace a svalový růst. Vzhledem k tomu, že proteiny nemohou být v těle uskladněny ve své původní formě, musíme tyto látky pravidelně přijímat ve stravě. Velký pozor však musíme dávat na nadbytečný příjem proteinů. Pokud je tělo nevyužije k regeneraci, budou využity pouze v energii, nebo přeměněny na tuky!

Proteiny, které se dostávají do trávicího traktu, jsou rozloženy na jednodušší aminokyseliny. Aminokyselinu, si můžeme představit jako jednu částečku řetězce, pokud se tyto částečky spojí dohromady, vzniká protein, který může být tvořen stovkami, nebo tisíci aminokyselinami.

steakŽivočišné produkty jsou, co se týče kvality proteinů, zdaleka nejlepší! Je sice pravdou, že obsahují vyšší množství tuku, ale faktem zůstává, že jeden dobrý hovězí steak, Vám poskytne všechny esenciální aminokyseliny (v organismu nevznikají sami a musíme je přijímat ve stravě). Na druhou stranu i rostlinná strava obsahuje takové výživné látky, které v mase nenajdete, je hlavním důvodem, proč by naše strava měla být vyvážená a složená jak ze živočišných, tak z rostlinných zdrojů.

Ačkoli jsou proteiny a aminokyseliny prakticky to samé, budeme o nich mluvit odděleně, neboť mnoho výrobců prodává i individuální aminokyseliny. Mějte na paměti, že výrobek, jehož etiketa hlásí, že obsahuje „všechny aminokyseliny", není nic jiného než další zdroj proteinů.

Zřejmě nejpopulárnější formou proteinových suplementů, jsou proteinové prášky. Jsou to sušené a zpracované proteiny obsažené v mléce, mase, vejcích či sóje. V posledních letech patří mezi ty nejpopulárnější syrovátkový protein. Mezi pozitivní vlastnosti syrovátkového proteinu patří hlavně velmi rychlá absorbce v těle a jeho role v imunitním systému. Z praktického hlediska je také nutné říci, že syrovátkový protein nezpůsobuje nepříjemné nadýmání, jako jiných proteinových produktů. A ještě pro doplnění - jestliže chcete přibrat, pak vyměňte proteinový nápoj za gainerový suplement s vyšším podílem sacharidů. Pomůže Vám nastartovat metabolismus a vybudovat sílu k nabrání svalové hmoty.

Pokud se vrátíme zpět k aminokyselinám, tak mezi nejpoužívanější a pro sportovce nejdůležitější je komplex aminokyselin s rozvětveným řetězcem, tzv. BCAA (Leucin, Isoleucin a Valin). BCAA, jsou jedny z nejefektivnějších aminokyselin, protože skutečně přímo ovlivňují metabolické procesy. Jestliže se do těla dostává více BCAA, dochází mnohem méně k rozpadu svalové tkáně během tréninku. Vyzkoušejte je a sami se přesvědčíte, že i po těžkém tréninku budete druhý den „v pohodě". :-)

U nás ve Sportcentru Delfín, samozřejmě všechny tyto suplementy také nabízíme. A ať už chcete zhubnout nebo nabrat svalovou hmotu, tak Vám rádi pomůžeme jak s tréninkovým plánem, tak i případnou suplementací.

Na úplný závěrem si ještě musíme uvědomit, že do celého procesu spadá také pitný režim, který je pro sportovce opravdu velmi důležitý! Vzhledem k tomu, že proteiny a aminokyseliny mohou zatížit trávicí systém, doporučuji během suplementace zvýšit pitný režim. Právě dostatek tekutin v krvi, umožňuje přenos kyslíku do svalů a odvádí z něj kyselinu mléčnou.

Takže, na zdraví a moc se těším brzy na viděnou u nás v Delfínu.

Za celý Delfín tým,

Renata Ticháčková
osobní trenér a mistryně ČR ve fitness a bodyfitness 

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist