Jak vybrat správný proteinový nápoj?

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Jak už jsme psali, protein a přípravky z něj patří mezi základní suplementy při cvičení. Je to důležitý stavební prvek pro lidské tělo, protože vykonávají klíčové funkce v tělesných buňkách. Proteiny realizují procesy od stavby svalstva po transport vitamínů a minerálů. Při budování svalové hmoty patří k základním kamenům. Pokud nezískáváte dostatečné množství proteinů z potravy, je vhodné, je doplnit například proteinovými nápoji. Jak ale takový protein vybrat?

Na začátku je potřeba si uvědomit, že protein sám o sobě růst svalové hmoty nezpůsobí. Je k tomu potřeba dostatečně trénovat. Navíc by neměl sloužit jako náhrada kvalitní stravy a není to jediná látka, která zvýší objem vaší svalové hmoty. Potřeba jsou také vitamíny, minerály, sacharidy a tuky.


Základem je správná orientace mezi jednotlivými druhy proteinu, které určuje velké číslo na obalu. To určuje procentuální obsah proteinů na 100 gramů produktu. Setkat se ale můžete i s číslem 100, což neznamená 100 % obsah proteinu, ale že je protein vyroben například ze 100 % syrovátky nebo vaječného bílku.


Protein je možné využít k různým účelům, proto jsou produkty s různým obsahem proteinu na 100 gramů. Nápoje se využívají při dietách, nabíracích fázích u kulturistiky nebo silových sportů. Pokud je tedy vašim cílem přibírat svalovou hmotu, ale máte rychlý metabolismus, zvolte produkt s vysokým obsahem proteinu - na 2 – 3 lžíce proteinu přidejte 1 lžíci cukru a rostlinného oleje. Ten napomůže tomu, že se protein nespálí v metabolismu. Pokud máte naopak problémy s tloustnutím, volte vysokoproteinový nápoj okolo 80 % a nahraďte jím večeři, to podpoří vaše pálení tuků.
Vybrat protein můžete i podle chuti, klasicky je na výběr vanilka, čokoláda a jahoda, ale je možné se setkat i s různými dalšími variantami. Když protein nemáte vyzkoušený, volte raději menší balení, protože nevíte, jestli vám bude chutnat. V případě potřeba vám poradí naši odborníci.

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist