Nejvhodnější doba pro cvičení

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Chcete začít cvičit, ale přemýšlíte nad otázkou, která denní doba je pro vaše cvičení nejvhodnější a přinese vám největší výsledky? Důležité je cvičení přizpůsobit vašemu pracovnímu režimu a potřebám. To často znamená, že doba pro cvičení je ráno nebo večer. Pokud jste časově flexibilnější, snažte se řídit potřebami svého těla.

Základem pro dobré výsledky je cvičení, které se bude odehrávat v pravidelnou dobu. Ideální doba se odvíjí od odlišných potřeb jedince. Můžete například zvolit metodu pokus-omyl, kdy vyzkoušíte několik různých časů a vyhodnotíte si, který z nich je pro vás nejlepší. Podle vědeckých studií je pro tělo z hlediska denního biorytmu nejlepší doba mezi sedmou a devátou hodinou ranní, případně mezi pátou a šestou hodinou večer. V tomto ohledu je důležité správné zvolení posilovny, protože obecně chodí odpoledne více lidí, takže vaše posilovna může být plná. To znamená, že neodcvičíte to, co je potřeba, nebo vám to zabere mnohem více času.


U denního biorytmu ještě chvíli zůstaneme. Podle něj je možné rozdělit lidi do dvou skupin. První skupinu představují ranní ptáčata, kteří jsou schopni ráno vstát a hned začít něco dělat. Tito lidé chodí obvykle spát dříve, proto je pro ně ideální ranní cvičení, protože k večeru už bývají unavení a výkon by už nebyl takový. Druhou skupinu tvoří sovy, které si ráno přispí, ale večer neví, kdy do postele. Většinou mají tito lidé více energie večer, takže je pro ně lepší večerní cvičení. V potaz je také dobré brát fakt, že organismus potřebuje regenerovat. Podle vědců, tělo nejlépe regeneruje při spánku mezi desátou večer a šestou ranní.


Výhodou ranního cvičení je, že se vyplavují hormony endorfiny neboli hormony štěstí, které vás pozitivně naladí na celý den. Zároveň cvičení nastartuje váš metabolismus a vy budete lépe spalovat kalorie. Naproti tomu cvičení večer vás dokáže uvolnit po dlouhém pracovním dni. Setřesete ze sebe únavu a stres.


Mějte na paměti, že byste neměli cvičit hladoví nebo těsně po jídle. Po hlavních chodech si nechtě hodinku až dvě pauzu a pak se můžete směle vrhnout do cvičení. Vaše tělo už totiž nebude zaměstnáno s trávením právě zkonzumovaného jídla.
Naše centrum je pro vás otevřeno celý týden, a to pondělí až pátek 6:30 – 21:30 a v sobotu a neděli 7:30 – 21:30, takže ať jste sova nebo ranní ptáče určitě si u nás zacvičíte.

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist