Vejce jako pomocník při růstu svalové hmoty

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Vejce jsou mnohými lidmi odepisována, vzhledem k vysokému obsahu cholesterolu. Avšak vejce a obsahuje nejvyváženější bílkoviny a aminokyseliny z různých přírodních zdrojů. To je důvod proč vejce zařadit do svého jídelníčku, protože vám mohou pomoci při růstu svalové hmoty, právě kvůli vyššímu obsahu cholesterolu. Ten se nachází primárně ve žloutku, který je výživnější částí vejce, a proto není dobré ho oddělovat.

Co takové vejce obsahuje?

Mezi prospěšné látky, které vejce obsahují patří vitamíny rozpustitelné v tucích i ve vodě (A, B1, B2, B6, B12, D, E a K). Dále to jsou minerální látky jako hořčík, vápník, draslík nebo železo. Zároveň obsahují esenciální mastnou kyselinu linolenovou (CLA), která příznivě působí na srdce a při jejím nedostatku tělo prudce tlumí sportovní výkonnost a obranyschopnost proti nemocem.

Jako se vším se to nesmí s vejci přehánět. Maximální denní příjem se u průměrného kondičního kulturisty pohybuje okolo 10-ti kusů za den. Při tomto množství u zdravích jedinců nebyl prokázán zvýšený obsah cholesterolu. Problému mohou nastat u lidí se zvýšeným cholesterolem a obézních lidí.

Není vejce jako vejce

Kvalitní vejce se pozná podle barvy žloutku. Ten by měl být žlutý až oranžový. Můžete se však setkat s vejci jejich žloutky jsou dobarvované, pomocí barviv, které jsou přidány slepicím do krmiva. Tyto vejce pak mají krásnou barvu žloutku, ale není to úplně ono. Nejlepší vejce jsou domácí, které jsou výživnější, větší a mnohem chutnější než vejce koupená v obchodě.

Vejce je dobré si dát k snídani nebo jako poslední jídlo dne. I přesto, že obsahují značný podíl bílkovin, není třeba se obávat, že po zkonzumování vajec například po 8 hodině večerní budete tloustnout. Pokud jste v objemové fázi a chcete nabrat hmotu, je dobré vajíčka zařadit na konec vašeho jídelníčku.

Jak vejce nejlépe upravit?

-        Vařená vejce – když si uvaříte vejce, nic tím nezkazíte. Můžete si ho udělat naměkko, když ho budete vařit 3 minuty, na hniličko při době vaření 4 minuty nebo natvrdo 10 minut. Kdybyste vejce smažili přeměníte cholesterol na škodlivé látky, které se tělu hůře tráví.

 -        Klasická omeleta – vejce osolte, opepřete a zamíchejte. Poté je na vlijte na zahřátou pánev. Promíchejte a nechte ztuhnout. Pak obraťte. Můžete přidat i šunku nebo zeleninu pro lepší chuť.

 -        Míchaná vejce – vejce osolte, opepřete a promíchejte. Vejce vlijte na pánev a míchejte. Zhruba po půl minutě vejce stáhněte a za stálého míchání přidejte kousek másla. To vám zjemní chuť a vejce budou pěkně krémová.

Potřebujete poradit s jídelníčkem? Vyzkoušejte naše delfíní služby :-) 

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist