3 cviky na záda, pro pomoc s bolestí bederní páteře

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Potýkáte se také s problémy s bolestí v místě bederní páteře a kříže? Bohužel je to nešvar dnešní doby, kdy životní styl mnoha lidí, kteří sedí v kanceláři, a tím pádem mají nedostatek pohybu. Problémem je také to, že z počátku je bolest jenom mírná, takže se často přechází, až nakonec dochází porušení struktur v páteři a dochází k nepříjemným bolestem.

Pro snížení bolesti v dolní části zad je potřeba si uvědomit, že bedra ovlivňuje i postavení v oblasti pánve, aktivita pánevního dna, aktivita bránice a postavení v oblasti svalového kloubu. Proto se cviky na snížení bolesti neodehrávají jenom v bedrech a břišním svalstvu.

První pomoc, kterou můžete svým zádům poskytnout je teplo. Záda si můžete zahřát elektrickou dečkou nebo gelovými sáčky, kterými problémovou partii zahřejete. Jako alternativa může také sloužit potravinová fólie, kterou vložíte do přeloženého ručníku a nahřejete žehličkou. Díky fólii bude ručník držet delší dobu teplo. Druhou alternativou může být pouze ručník a horká voda z konvice. Je ale potřeba dobře poskládat ručník, abyste se neopařili. Rozhodně ručník nepřikládejte, když je ručník příliš horký.

Cviky:
První cvik je prováděn v leže na teplé podložce, jako je karimatka nebo koberec. Lehněte si na břicho a zapřete se o lokty, jako byste si chtěli číst knihu. První možností je vytrvat v této poloze nebo se můžete pozvolna zvedat. Zvedejte se zásadně, tak že se budete zvedat pomocí paží, nikoliv zad. Svaly podél páteře musí být maximálně uvolněné. Udělejte takto alespoň 10 opakování.

Druhý cvik je v leže na zádech, ruce položte volně podél těla a ohněte nohy v kolenou a zapřete se o kolena. Nejdříve přitiskněte bederní páteř k podložce a následně pomalu zvedejte pánev, až do polohy, kdy od kolenou až po ramena jste narovnáni. Následně se vraťte do původní polohy. Cvik opakujte alespoň 10x.

Poslední cvik je vkleče, kdy se opíráte o dlaně, které jsou na šířku ramen. Prsty směřují vpřed a paže, trup a stehna svírají pravý úhel. Cvik se provádí tak, že vyhrbíte trup do maxima a stáhnete břicho a hýždě. V této pozici chvíli vydržte a následně povolte do původní polohy. Cvik opakujte aspoň 5x.

Pokud byste si s cviky nevěděli rady, jsou tu naši osobní trenéři, kteří vám rádi pomohou. Pokud by vaše problémy se záda byli vážnějšího charakteru, můžete využít našich fyzioterapeutů.

První návštěva Delfína je navíc zcela zdarma!

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist