4 důvody proč si najít sparring partnera

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Při posilování a v mnohých dalších sportech se setkáte s pojmem sparring partner. Co se tím přesně myslí?

Jde o tréninkového partnera, který je vaší oporou, motivací a spolucvičícím. Obzvláště při posilování je jeho přítomnost výhodná, musíte však společně vyladit styl a přípravu.

Sparring partner může být váš kamarád, ale pokud nikoho vhodného v okruhu známých nemáte, nebojte se oslovit někoho z posilovny. Lidé, kteří do posilovny chodí často, většinou uvítají zpestření tréninku. Pomoc navíc není jednostranná a stejně jako váš partner pomáhá vám, vy pomáháte jemu.

Jaké výhody s sebou přináší domluva se sparring partnerem? A jak si vybrat toho správného? Na tyto otázky se podíváme v následujícím článku.

  • Motivace a podpora

Jednou z klíčových vlastností dobrého tréninkového partnera je, když je seznámený s vašimi cíli, podporuje je a motivuje vás k jejich naplnění. Jeho přítomnost sama o sobě vytváří pozitivní vliv. Když vás nikdo nesleduje, můžete snadno ukončit sérii nebo celý trénink dřív než byste správně měli. Přítomnost sparring partnera vás nutí jet na maximum vašich schopností a cvičit poctivě. Některé dvojice se ještě k tomu motivují verbálně různými řečmi a pokřiky.

  • Pomoc s činkami a nástroji

Často se stane, že potřebujete cvik odcvičit s těžšími váhami, ale máte problém se s nimi dostat do počáteční pozice. Pomoc sparring partnera, který vám je pomůže dostat správně do ruky, je poté neocenitelná. Hodí se například při tlacích s jednoručkami při tréninku hrudníku a při těžkých benčpresech, kdy vám pomůže činku zvednout ze stojanu, abyste neriskovali zranění ramen. Dále vám pomůže přiložit kotouče na činku nebo zátěž na stroje.

  • Správné provádění cviků

Často si myslíte, že cvik provádíte se správnou technikou, ale ve skutečnosti často děláme chyby, které si neuvědomujeme. Na to je užitečný sparring partner, který má dostatečné zkušenosti, aby dokázal techniku posoudit a upozornit vás na případné chyby. Maximalizuje tím vaši efektivitu a minimalizuje riziko poranění.

  • Pomoc při posledních opakováních

Na sparring partnera se nejčastěji spoléháte při posledních opakováních těžkých cviků, kdy vás nejen motivuje, ale především ochraňuje před zraněním. Z bezpečnostního hlediska je jeho přítomnost v této fázi tréninku nejdůležitější hlavně když chceme posilovat až na doraz.

Čemu se u sparring partnera vyhnout a na co si dát pozor

Pokud chcete mít dobrého sparring partnera a sám být dobrým partnerem, je třeba vědět nejen, co dělat máme, ale také čemu je lepší se vyhnout.

Dobrý sparring partner nechodí na tréninky pozdě a nikdy neodejde během doby, kdy zrovna cvičíte. Neměl by snižovat intenzitu tréninku a být hned se vším spokojený - takové chování nevytváří dostatečnou motivaci. Nestěžuje si a nefňuká během těžších tréninků. Partner by vás neměl během cvičení zbytečně rozptylovat a ani být sám nesoustředěný a věnovat se příliš ostatním lidem v posilovně. Během cvičení netelefonuje a nevěnuje pozornost jiným věcem.

Výběr správného sparring partnera vyžaduje také trochu štěstí, nevzdávejte se však. Počáteční hledání určitě stojí za to a odměnou vám budou zábavnější a efektivnější tréninky.

Pokud chcete při cvičení pomoc od profesionálů, neváhejte a zeptejte se některého z našich instruktorů. Ve sport centru Delfín je navíc první návštěva zdarma!

 

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist