Co je Cross trénink?

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Cross trénink je rychle se rozrůstající tréninkový trend, který v sobě spojuje prvky silového, aerobního a gymnastického tréninku.

Už se v posilovně nudíte? Jste unaveni ze stejných tréninkových plánů? Nemáte výsledky, po kterých toužíte? Pokud jste odpověděli pozitivně alespoň na dvě z těchto otázek, možná přišel čas, abyste zkusili něco nového. Co takhle Cross trénink?

O co jde? Cross trénink je rychle se rozrůstající tréninkový trend, který v sobě spojuje prvky silového, aerobního a gymnastického tréninku. Jeho cílem je rozvíjet funkční sílu a dostat tělo do maximálních úrovni celkové kondice, díky čemuž budete zdraví, silní a ve formě. Posílí vás i po mentální stránce, a tak v životě budete procházet přes překážky s menšími problémy. Proto se využívá i ve výcviku policistů, hasičů či vojáků.

Jak vznikl Cross trénink?

Přestože na popularitě nabral až v 21. století, počátky tohoto tréninku sahají ještě do století minulého, kdy bývalý gymnasta Greg Glassman zkombinoval gymnastické prvky, cviky s odporem a aerobní cviky, aby pro sportovce zajistil všestranný rozvoj. Psal se tehdy rok 1970.

Glassman začal svůj program vylaďovat ve své garáži v Kalifornii, kde začal provádět i první tréninky s veřejností. Časem se zavedlo do škol ve Spojených státech amerických, jejichž území opustil v 90. letech. Na popularitě však získávalo až po roce 2001, kdy byla vytvořena stejnojmenná internetová stránka.

Skladba tréninku

Do tréninku jsou zařazovány cviky ze tří kategorií: cvičení se závažím (např. dřepy, mrtvé tahy, nadhoz, trh, tlaky na ramena), gymnastické cvičení (např. kliky, kliky na bradlech, shyby, výskoky na lavičku) a opakující se pohyby aerobního charakteru (např. běh, skákání přes švihadlo, veslování na trenažéru).

Při Cross tréninku se využívají tři základní druhy tréninkových rozpisů:

  • Singlet (jeden cvik) - vykonává několik sérii jednoho z cviků
  • Kombinace dvou cviků - skládají se ze dvou cviků z rozdílných kategorií (např. skákání přes švihadlo, kliky)
  • Kombinace tří cviků - obvykle obsahují po jednom cviku z výše uvedených kategorií (např. běh, tlaky, shyby)

Trénink daného rozpisu má daný počet sérií, resp. počtu opakování a jeho cílem je odcvičit je za co nejkratší možný čas. Například při výše uvedené trojkombinaci člověk nejdříve zaběhne co nejrychleji vzdálenost 500 metrů, pak udělá 20 opakování tlaků a nakonec absolvuje 10 shybů. Pauzy nejsou plánovány a ponecháváte si je na čas, kdy už nemůžete. Po nich opět pracujete naplno, dokud nedocvičíte svůj rozpis.

Výhody a nevýhody

Cross trénink s sebou přináší spoustu výhod a pokroky slibuje v deseti oblastech: respirační a aerobní odolnosti, obecné vytrvalosti, síle, koordinaci, pružnosti, síle, rychlosti, výbušnosti, balansu a přesnosti.

Jeho výhodami je tak v první řadě lepší kondice. Spolu s ní však přináší i lepší zdraví a spálí tolik kalorií, že v něm najdete velmi efektivní způsob, jak pálit tuky. Rovněž při něm lidé zaznamenávají i růst svalové hmoty.

Přestože jde o stále populárnější tréninkovou metodu, najde se i mnoho odpůrců. Ti kritizují především jeho náročnost a nebezpečnost, které může vést ke zranění. Pro začátečníky se skutečně jedná o náročný trénink, do kterého by se neměli pouštět bez předešlých zkušeností s cvičením.

Proto můžete využít Cross "SPECIÁL" s Lukášem P., který je vhodný i pro začátečníky. Pokud tedy nechcete být na Cross tréninku v Českých Budějovicích sami, zamiřte k nám do sportcentra Delfín. První návštěva je navíc zdarma.

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist