Hubněte chůzí. Jak podpořit spalování tuků jednoduchými kroky?

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Chůzí spalujete v průměru 63 kalorií na jeden kilometr. Jak zvýšit počet kroků během dne? O tom je právě tento náš článek.

Jak vám chůze pomůže zhubnout?

Hubnete když přijmete přes stravu méně kalorií, než jejich vydáte fyzickou aktivitou. Chůze přitom v průměru spaluje asi 63 kalorií na jeden ušlý kilometr. Možná se to nezdá mnoho, ale skutečně jde o excelentní způsob, jak si podpořit zdraví a hubnutí, pokud máte v pořádku stravu.

Chůze však hubnutí nepodporuje pouze spálenými kaloriemi. Jelikož jde o aktivitu v nízké intenzitě, pomáhá efektivněji odbourávat přímo tukové zásoby. Navíc je skvělým způsobem aktivní relaxace po tvrdém tréninku v posilovně, kdy jste navíc na čerstvém vzduchu a to posiluje jak z hlediska adaptability a obranyschopnosti, tak mentálně.

Pokud budete chodit na procházku jednou denně a přidáte k tomu dva až čtyři silové tréninky týdně, stane se z vás stroj na spalování tuků a budete se celkově cítit lépe (lepší nálada, více energie, pevnější zdraví). Budete kreativnější a mít nižší krevní tlak. Stačí přitom chodit 30 až 60 minut.

Jak zvýšit počet kroků v průběhu dne?

Kromě jedné delší procházky můžete zvyšovat počet kroků i v určitých úsecích během dne. Existuje množství způsobů, jak to dokázat. Příkladem mohou být:

  • využívání přestávek v práci
  • chůze během telefonování
  • 15 minutová procházka po probuzení
  • rodinná turistika přes víkend
  • procházka do posilovny a z posilovny
  • docházení do práce pěšky
  • využívání schodů místo výtahu
  • 10 minutové procházky po obědě a po večeři
  • parkování co nejdále od obchodu

Procházení si můžete usnadnit několika způsoby, díky kterým můžete ujít i více kroků než kolik jste původně chtěli. V první řadě musíte mít vhodnou a pohodlnou obuv. Zadruhé si musíte uvědomit, že chůze má mít nízkou intenzitu, a tak se při ní nemusíte spěchat.

Pokud chcete udělat 10 000 kroků denně, tak zpočátku kráčejte málo a postupně počet kroků zvyšujte, aby se vám to neznechutilo a brzo si zvykli. Poslouchejte přitom oblíbenou hudbu nebo pozvěte na procházku kamaráda, se kterým se můžete promluvit. Pobyt v přírodě také pomůže, stejně jako chození různými cestičkami a ne stereotypní chůze po stejné trase každý den.

Pokud hledáte záminku a máte rádi zvířata, kupte si psa, budete ho muset chodit venčit. O bezmezné zvířecí lásce a psích očích nemluvě. Pejska si můžete dokonce zapůjčit, řada útulků tuto možnost nabízí. Zároveň můžete ve svůj prospěch využít i technologie, např. krokoměr Vám usnadní počítání kroků. V současnosti si s tím však poradí i inteligentní telefon se správnou aplikací. Ty už dnes umí vypočítat i spálené kalorie a zaznamenávat pokroky.

A pokud Vám chůze přestane stačit, tak si můžete vybrat z některých z našich dalších kurzů. Naši osobní trenéři Vám pomohou s výběrem toho správného tréninkového systému. První návštěva Sportcentra Delfín je navíc zdarma.

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist