Jak podpořit tvorbu testosteronu přirozeně během posilování

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Hladina testosteronu po třicítce klesá. Nabízíme tipy na tréninky pro jeho nárůst.

Testosteron je jedním z nejdůležitějších hormonů, které jsou zodpovědné za růst svalové hmoty, stejně tak za zvyšování síly kostí, zlepšení sexuálního života, nálady a jiných faktorů v lidském těle. Ale jeho hladina se s věkem postupně snižuje. Pro cvičence je nejpodstatnější, že vede k budování svalstva. Proto si dnes prozradíme dvě metody, jak jeho hladinu stimulovat přímo během posilování.

Trénujte s vícekloubovými cviky

Určitě jste už slyšeli o důležitosti vícekloubových cviků ve vašem tréninku a my jen jejich význam potvrzujeme. Přirozenou cestou totiž nejlépe stimulují hladinu testosteronu. Proto byste svůj objemový trénink měli postavit na jejich základě, na základě cviků jako jsou benčpres, dřepy či mrtvý tah. Víceré studie ukazují, že čím víc svalových vláken je současně pod napětím, tím víc testosteronu tělo vylučuje. Mezi nejlepší cviky z tohoto pohledu se kromě výše zmíněných řadí i kliky na bradlech, shyby, tlaky na ramena s velkou činkou a vzpěračské cviky (nadhoz, trh a přemístění).

Zvyšte tréninkový objem a intenzitu

Další krok, který je třeba udělat, abyste podpořili testosteron je zvýšit tréninkový objem, tedy počet sérií a opakování, jakož i intenzitu tréninkové jednotky, čímž myslíme především zvýšení váhy.

Nejnovější studie poodhalují, že cvičení v rozsahu 8-10 opakování, po kterých už nemůžete udělat další, podporuje úroveň testosteronu více, než kdyby byla využita váha pro čtyřech až šesti opakování. Nicméně, silový trénink je také důležitý, protože dokáže nejlépe rozvinout vaši sílu i pro tréninky s větším počtem opakování a více váhy umožní vyšší intenzitu a lepší přirozenou produkci zmíněného hormonu. Při silovém tréninku je třeba používat dva až tři vícekloubové cviky, při kterých se použije váha pro 4-6 opakování. Mezi sériemi by neměla být přestávka kratší než 90 sekund. Když zvýšíte sílu, můžete přejít do objemové fáze, při které se budete držet rozsahu 8-10 opakování s vyšší váhou, jak byste zvládli cvičit bez silové fáze.

Mimo posilovnu ...
Na závěr ještě malý tip, který se přímo posilovny netýká. Tělo totiž potřebuje odpočinek na to, aby se připravilo na další trénink, ale také na to, aby si udrželo optimální hladinu testosteronu. Dopřejte proto vaším svalům alespoň dva dny odpočinku, pořádně se vyspěte a nezapomeňte na strečink po tréninku.

Pokud chcete poradit nebo konzultovat váš zvolený trénink, zamiřte k nám do sportcentra Delfín. Naši trenéři jsou vám k dispozici. První návštěva je navíc zdarma.

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist