Začátky v posilovně s kruhovým tréninkem

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Kruhový trénink je ideální pro ty, co v posilovně začínají, protože jim pomůže zpevnit celé tělo a následně jim dovolí se věnovat více sofistikovaným a specializovaným posilovacím sestavám. Díky kruháči si totiž začátečník zpevní svaly okolo páteře, hrudníku, pánve a lopatek. To vytvoří pevný základ, na kterém je následně možné tvarovat postavu a budovat svaly. Pokud někdo dříve jenom seděl v práci nebo doma na gauči a rozhodne se náhle posilovat, neměl by tuto fázi podcenit pro vyvarování se budoucích zranění.

Více aktivní jedinci, kteří už nějaký základ mají, se mohou vrhnout na odvážnější trénink. Zařazením kruhového tréninku na začátek své kariéry v posilovně nic nezkazí. Pouze zvolí více kruhů, případně větší zátěž, a mohou se těšit na výsledky, které jim trénink přinese.


Podstata kruhového tréninku je ve střídání cviků na jednotlivé partie, které se opakují v kruzích. Je zde minimální pauza mezi sériemi a střídají se cviky na partie, které od sebe leží co nejdále. Kruháč je ideální cvičit během prvních dvou měsíců v posilovně. Pomůže zpevnit celé tělo a zároveň zlepší koordinaci a vytrvalost. Potom, co jsou zpevněné všechny svalové skupiny, je možné začít s posilováním jednotlivých svalových partií izolovaně. Chodit cvičit se vyplatí 2 – 3x týdně. Pokud není čas a cílem je pouze zpevnění, může stačit chodit pouze jednou týdně, ale nedá se čekat růst svalové hmoty. Cviky je potřeba provádět se správnou technikou, se kterou může poradit osobní trenér. Není třeba to přehánět s váhou, pro začátečníky je lepší větší počet opakování s nižší váhou.


Samotný trénink se skládá z minimálně 5 cviků na různé svalové skupiny. Cviky se opakují minimálně 2x, jedno opakování znamená jeden kruh. Pokud zbývají ještě síly, je možné zvýšit počet kruhů. Mezi jednotlivými cviky stačí odpočinek 10 vteřin. Mezi jednotlivými kruhy je pauza delší, a to alespoň 1 minuta. Tělo se umí zátěži přizpůsobit, takže není dobré cvičit stejný počet kruhů po dlouhou dobu. Plán jde samozřejmě přizpůsobit fyzičce jedince a upravit cviky tak, aby se dělaly lépe. Nesmí se ale zapomínat na různorodost posilovaných partií. Pro začátečníky platí, že postupně přidávají počet opakování a počet kruhů, pro pokročilé se zvyšuje počet kruhů a váha.

První návštěva Delfína je navíc zcela zdarma!

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist