Zvyšte svoji efektivitu v hubnutí s intervalovým tréninkem

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Přijde vám, že běháním či jízdou na kole trávíte spoustu času, ale výsledky se nedostavují? Pokud je vašim cílem spálení tuků, mnohem efektivnější a rychlejší recept je intervalový trénink.

Rozdíl mezi aerobními aktivitami a intervalovým tréninkem je v tom, že během aerobních aktivit je potřeba zvýšený přísun kyslíku po delší časové období. Tyto pravidelné aktivity přispívají k příznivým změnám v plicích, srdci a v krevním oběhu. Avšak co se týče spalování tuků, je aerobní trénink přeceňován. Naopak intervalový trénink je tělesná aktivita, která zahrnuje krátké, ale velice intenzivní a fyzicky náročné výkony. Střídá se zde vysoká intenzita cvičení a odpočinková část, přičemž jsou rozděleny do intervalů. Intervalová zátěž trénuje především rychlost, tempo a vytrvalost. Při intervalovém tréninku jsou předem známy délky úseků, odpočinku a počet sérií.


Dalším rozdílem je chování těla při obou cvičeních. Zatímco u aerobního cvičení metabolismus spíše spaluje, u aerobního se zrychluje. Při aerobním cvičení je tělo náchylnější k ukládání tuků, což je u intervalového tréninku naopak, a vede k rychlejšímu spalování tuků. Navíc proces spalování nastartovaný intervalovým tréninkem působí po celý den, kdy už není vykonávána samotná aktivita. Tělo totiž díky zrychlenému metabolismu stále intenzivně spaluje tuky. Aerobní aktivity zase pomáhají zlepšovat kondici. Tím pádem vydržíte déle a tělo začne lépe hospodařit s energií.


Ve světě už vzniklo i několik studií, které prokazují, že intervalový trénink je efektivnější pro hubnutí. Důvodů je hned několik. Při intervalovém tréninku zapojujete více svalových vláken, což vyvolává rychlé chemické změny ve svalech. To zároveň nepřímo přispívá k urychlení růstu svalové hmoty. Intervalové cvičení je mimo jiné časově efektivnější. Protože průměrný intervalový trénink trvá okolo 20 minut, oproti tomu aerobní trénink trvá okolo 60 minut, což je o 40 minut více.


Intervalový trénink využívá lépe tuky, protože se stimulují nervové dráhy, které zvyšují množství energetické produkce ve svalových vláknech. Tato dráha je zodpovědná za spalování tuků, takže pálíte mnohem více než při aerobním cvičení. Navíc, jak už jsme psali, intervalový trénink zrychluje metabolismus, což vede k delšímu spalovacímu dojezdu. Podle některých výzkumů spálíte více kalorií díky zrychlenému metabolismu než díky samotnému cvičení. Správný a intenzivní intervalový trénink přinese výsledky už během dvou týdnů. To vede k tomu, že ty, co začnou s intervalovým tréninkem, u něj většinou zůstanou. Což není úplně běžné u aerobních aktivit, které zabírají hodně času, a ne všechny baví.


Příklady intervalových tréninků
Intervalový trénink můžeme rozdělit na několik druhů. První je trénink se stupňující se intenzitou, kdy každý týden buď zvyšujete zátěž nebo snižujete dobu odpočinku. Příkladem můžou být 3 série 30ti sekundových sprintů a následné pauzy na 60 vteřin. Další je pyramidový trénink, který spočívá ve střídání běhu s vysokou intenzitou a nízkou intenzitou. Během běhu se vzdálenost uběhnutá s vyšší intenzitou zvyšuje až dosáhne maxima a následně se po stejných porcích vzdálenost intenzivního běhu zkracuje, dokud není dosažena stejná vzdálenost jako na začátku. Prakticky to znamená 200 metrů intenzivně, 1 minuta volně, 400 metrů intenzivně a 1 minuta volně, 600 metrů intenzivně a minuta volně, a to celé nazpátek.
Doufáme, že díky intervalovému cvičení se výsledky dostaví co nejdříve a vy budete spokojeni. Pokud potřebujete pomoci nebo máte dotazy nebojte se obrátit na naše osobní trenéry.

První návštěva Delfína je navíc zcela zdarma!

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist