5 nejčastějších chyb při cvičení na pěnovém válci

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Po prvním článku, který se zabýval tím, jak masážní pěnové válce používat, se dnes zaměříme na 5 nejčastějších chyb, kterých se během masírování lidé dopouštějí.

Od té doby, kdy se benefity cvičení s pěnovými válci dostaly mezi širokou veřejnost, můžeme stále častěji vidět lidi jak před, nebo po tréninku využívají válce pro uvolnění a regeneraci svých svalů.

Jak už to ale bývá, s rostoucí oblibou se také stále častěji setkáváme s chybami, kterých se málo informovaní sportovci dopouštějí. Ačkoli se válcování může zdát poměrně jednoduché, i při tomto cvičení existují určité nástrahy, kterých se musíte vyvarovat, abyste svému tělu neuškodili.

1.      Válcování spodní části zad

Podle National Academy of Sports Medicine, která se technikám válcování podrobně věnovala, může masírování pěnovým válcem spodní části zad dočasně zmírnit bolest, ovšem tuto metodu nedoporučuje hned z několika důvodů.

Tím prvním je fakt, že bolest spodní části zad je velice často způsobena jiným hlubším zdrojem bolesti. Válcováním této partie se tak nedostanete k samotnému jádru problému a bolest tak stejně nezmírníte.

Další důvod je ten, že válcované partie vašeho těla by měly mít dostatečnou svalovou ochranu. Svaly na zádech obvykle nejsou tak vypracované, aby vytvořily ochrannou vrstvu pro blízké orgány, jako jsou játra a ledviny. Dlouhodobým masírováním byste pak mohli orgánům akorát uškodit.

Studie dokázaly, že nejlepší alternativou, jak řešit bolest ve spodní oblasti zad pomocí válcování, je masírovat svaly kolem kyčelního kloubu. Konkrétně pak střední a malý sval hýžďový, jejichž promasírování může snížit napětí právě ve spodní části zad.

 Chyba 1

2.      Válcování místa zdroje bolesti

Válcování v místě, které vás bolí, nemusí být pro vaše tělo prospěšné ze dvou důvodů.

Stejně jako u spodní části zad, může být zdrojem bolesti úplně jiné místo v těle, než to, které vás bolí. Masírování bolestivého místa pak nepřináší žádnou efektivitu a bolestem se nezabrání.

Tím druhým důvodem je ten, že přímé masírování bolestivého nebo zaníceného místa může rozšířit zánět a prodloužit délku hojení.

Nejlepším řešením, jak bolestivé místo uvolnit, je umístit si válec několik centimetrů nad nebo pod citlivou oblast a pomalými dlouhými pohyby uvolňovat plochu kolem zranění.

3.      Rychlé válcování

I když se i během rychlého válcování můžete cítit skvěle, vaše svaly nikdy nebudou mít dostatek času, aby se přizpůsobily. Proto je důležité, válcovat oblasti minimálně po dobu 30 sekund.

Během dlouhého válcování můžete efektivně řídit nejen tlak, ale navýšíte také přesnost masáže a snáze rozmasírujete například svalové „uzle“, kterých se chcete zbavit. Vaše svaly navíc budou mít dostatek času se během masírování adaptovat a cvičení bude efektivnější.

4.      Příliš dlouhé masírování

Další chybou, které se lidé během válcování velice často dopouštějí je ta, že jakmile naleznou již zmíněný svalový uzel, tráví pak spoustu času snahou rozmasírovat ho. Nadbytečně dlouhé úsilí rozmasírovat toto místo vám naopak může uškodit, a to zejména pokud během techniky vyvíjíte maximální tlak váhou celého svého těla.

Nejlepším řešením, jak problémová místa masírovat je v rozsahu 30 až 90 vteřin a raději s optimálním tlakem. Ten regulujte tak, že si odlehčíte například nohou, kterou váhu svého těla nadzvedáváte.

Pokud se Vám nepodaří místo zcela rozmasírovat nechte ho odpočinout a zase se k němu při příštím masírování vraťte.

 Chyba 2

5.      Špatné držení těla

Obecně platí, že špatné držení těla během cvičení vám v budoucnu přinese více škody než užitku a masírování pěnovým válcem není výjimkou.

Nejlepší cestou, jak zajistit abyste během cvičení byly ve správné poloze, je spolupráce se zkušeným osobním trenérem. Ten Vám vše potřebné nejenom vysvětlí, ale také vám předá tipy, jak se ve správné poloze snáze udržet, když cvičíte sami.

Pokud máte jakékoli další dotazy na cvičení s pěnovými válci, kontaktujte a sejděte se s našimi osobními trenéry, kteří se o vás s radostí postarají. Nezapomeňte, že první hodina v Delfínu je zdarma!

Jak používat masážní pěnový válec

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist