Jak cvičit ještě lépe

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Začali jste cvičit a jste namotivováni pořádně nabušit svaly nebo nějaké to kilo zhubnout?

Kolikrát týdně chodit do posilovny a kdy je to už příliš?

Představa své vysněné postavy vždy člověka dokáže hezky nabudit. Ale zvláště u nováčků se může stát, že zkrátka přepálí start. Je potřeba si tréninkový plán dopředu promyslet, jednak aby splnil vaše očekávání, ale také aby byl pro vaše tělo optimální a dlouhodobě udržitelný. S nastavením tréninkového plánu vám může pomoci i osobní trenér přímo u nás ve Sportcentru Delfín.

Jak často je tedy ideální pro vaše tělo cvičit? To si shrneme v dnešním článku.

Nabírání svalové hmoty

Pro nabírání svalové hmoty je důležité trénovat 2-3 krát do týdne. Při těchto trénincích by správně mělo docházet k lehkému potrhání jednotlivých svalových vláken, která se následně v rámci regenerace spojují, zocelují a zvětšují. To je to, když se druhý den ráno probudíte a cítíte ty svaly, kterým jste dali včera na tréninku co proto. U silových tréninků je potřeba snažit se dostat na maximum, doporučuje se méně opakování s většími váhami. Samotným cvičením ale svaly neporostou. Je třeba vědět jak se stravovat při posilování, aby vše zapadlo do sebe. 

Letní forma do plavek - redukce váhy

Při procesu hubnutí doporučujeme častější fyzické aktivity, ale pokud nemáte tolik času na návštěvu našeho fitness centra nebo bydlíte dále od Českých Budějovic, určitě nezahálejte a dejte šanci i domácímu cvičení. Důležitým faktorem při hubnutí je délka vašeho tréninku. Minimální doba trvání by jednoznačně neměla být nižší než 30 minut, protože tělo nejdříve čerpá energii ze záložních zdrojů a až zhruba po třiceti minutách sáhne pro energii z tukové tkáně. Proto si musíte sami vyzkoušet, co sedí právě vám. Jestli to jsou častější tréninky během týdne o délce 30-40 minut nebo tréninky v menší frekvenci, ale za to delší.

V případě, že preferujete rychlé cvičení během dne, dejte šanci i tréninku HIIT (high-intensity interval training).

Trénink podle partií

Pokud máte tréninky rozdělené na jednotlivé partie, můžete cvičit klidně i 6 dní v týdnu. Klíč k úspěchu spočívá ve správném nastavení posloupnosti tréninků. Například po intenzivním tréninku nohou by měl druhý den následovat trénink rukou, atp. Získáte větší množství kombinovatelných tréninků, a jakmile bude jedna partie regenerovat, druhá může aktivně a intenzivně cvičit. Tato metoda je vhodná hlavně pro nabírání svalů.

Regenerace

Jak jsme zmiňovali na začátku článku, při cvičení je velice důležitá i regenerace. Pokud si neumíte správně odpočinout, dopřát si kvalitní spánek, pořádně se protáhnout před i po cvičení nebo si dopřát kvalitní masáž, potom dost možná vaše výsledky nebudou dle vašich očekávání. Kdo si dnes pořádně odpočine, ten zítra bude sršet energií a půjde do toho s mnohem větší chutí! V tomto případě kvalita jednoznačně vítězí nad kvantitou.

Vyzkoušejte jógu

Mimo klasický trénink v posilovně si můžete vyzkoušet také jógu v našem Sportcentru Delfín v Českých Budějovicích. Pokud si chcete cvičení zpestřit, potom u nás můžete vyzkoušet i Power jógu.

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist