Jóga pro ploché břicho

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Jóga je ideální cvičení na posílení středu těla a vypracování pevného a plochého bříška.

Jste unavení z lehů a sedů, zkracovaček a jiných silových cviků zaměřených na břicho? Dnes vám přinášíme sedm poloh (asan) z jógy, kterými se dopracujete k silnějšímu středu těla a pěknému plochému bříšku, u nichž zároveň pracujete na jiných částech těla a uvolněte mysl. Jedná se o jógu pro začátečníky, takže se nemusíte obávat toho, že byste na cviky neměli dostatek sil.

1. Loďka

Při tomto cviku se soustředíte na břišní svaly, ale působí i proti bolesti zad. Provádí se v pozici sedu, kdy předpažíte ruce a propletete prsty. Následně se mírně zakloníte a zvednete vysoce natažené nohy tak, aby se tělo podobalo loďce. Pohled mějte upřený vpřed. Vydržte pět nádechů a výdechů.

2. Poloviční loďka

Při poloviční loďce zaujměte pozici jako při prvním cviku, ale nohy a hlava budou (o zhruba polovinu) níže k zemi. Větší důraz je kladen na spodní část břicha. Rovněž vydržte pět nádechů a výdechů.

3. Deska

Při desce zapojujete do akce svaly střední části těla, tedy břicho nebo spodní část zad. Při této póze se dáte na čtyři, nohy jsou natažené a vedle sebe. Ruce jsou umístěny na šířku ramen a přímo pod nimi, přičemž prsty směřují vpřed. Celé tělo držíme, včetně hlavy, v jedné rovině. Vydržte pět až deset nádechů a výdechů.

4. Deska na předloktí

Jde o cvik podobný desce, akorát s tím rozdílem, že země se budou dotýkat nejen dlaně, ale celé předloktí rukou. Lokty jsou přímo pod rameny a pohled je upřený jemně za konečky prstů.

5. Vasisthasána

Princip je podobný jako u desky, ale k zemi směřují boky. Je to dobrý cvik i na koordinaci a posiluje také boční břišní svaly, ramena a hýžďové svaly. Do pózy se dostaneme tak, že se nastavíme do pozice desky. Levou ruku pak umístíme do střetu žíněnky a přetočíte nohy tak, že se země dotýká boční část levého chodidla. Následně i vrch těla vytočím tak, že pravá ruka je natažená a směřuje nahoru. Vydržte pět až deset nádechů a výdechů, pak opakujte na druhé straně.

6. Stěrač zaměřený na břicho

Tento cvik velmi dobře uvolňuje napětí a slouží k natažení krku, zad, ramen a stehen. Dobře ovlivňuje spodní část břicha a šikmé břišní svalstvo. Lehněte si na záda a obě nohy natáhněte do vzduchu tak, aby se dotýkaly. Ruce jsou zase natažené a umístěny na zemi, přičemž k trupu svírají pravý úhel a dlaně směřují dolů. Pomalu nohy vytočte na jednu stranu, vydržte pět nádechů a výdechů, vraťte je do středu a opakujte na druhé straně.

7. Apanasána

Tímto cvikem si nejen posílíte břicho, ale také protáhnete bederku. Většinou se řadí na začátek tréninku, ale až po dobrém zahřátí. Jednu ruku si při něm opřete o temeno hlavy, druhou natáhněte nad stehno nohy, která je natažená nad zemí. Koleno druhé nohy je přitažené k hlavě, které také k němu přitahujeme.

Zaujaly Vás tyto cviky a chcete se józe věnovat pravidelně? Navštivte naše joga centrum v Českých Budějovicích a nechte si poradit od našich osobních trenérů. První návštěva sportovního centra Delfín je navíc zdarma. Po vyplnění jednoduchého formuláře se Vám naše asistentka telefonicky ozve, domluví Vaší první návštěvu a odpoví na všechny Vaše dotazy.

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist