Tipy pro začátečníky jógy

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Chcete zkusit jógu a nevíte jak na to? Rádi byste se nějak připravili, než vyrazíte na první lekci jógy? Přečtěte si pár tipů, které se vám pomohou zorientovat.

První, co je potřeba vědět, je že jsou různé styly a druhy jógy a každý z nich má různé přístupy a metody. Více jsme o tom psali zde. Jóga je kombinace fyzické a psychické aktivity a přispívá ke snížení stresu a lepší fyzické kondici. Vznikla již před 5000 lety v Indii a je to mnohem komplexnější pojem než jenom fyzické cvičení.

Potřeba je dodržovat základní pravidla klidný rytmus cvičení, dostatek času na dýchání a relaxace. Během cvičení plynule dýchejte nosem, když se předkláníte, balíte se nebo si mačkáte hrudník, tak vydechujte. Není vhodné zadržovat dech. Důležitá je také vaše pozornost, kterou je potřeba směřovat do vašeho nitra. Vaši pozornost často ruší řada faktorů, takže je vaše mysl často roztěkaná, při cvičení jógy otáčíte pozornost do sebe sama.

V průběhu cvičení vnímejte centrum vašeho těla, kam patří pánev a břicho. Vycentrujte tělo z pánve, což znamená, že máte aktivní pánevní dno. Svěrače jsou vědomě zpevněné směrem k pupíku a oblast pod pupíkem je lehce zpevněná. Klouby se snažte propojovat do přímek, jejichž spojnicí bude pánev. Pokud nebudou klouby lineárním nastavení, hrozí riziko jejich poškození.

Během cvičení vnímejte osu svého těla, tedy páteř. Ta by měla být přirozeně zakřivená. Snažte se nehrbit a nebortit se. Pro pozice, při nichž se otáčíte, je nutné mít vzpřímenou páteř. S nádechem, se celá páteř protahuje a s výdechem se vrací do své původní pozice. Důležité je sledovat i prostředníček na ruce a druhý prst na noze vedle palce na noze, tyto body tvoří další osy vašeho těla. Je potřeba je správně nastavit, aby vaše cvičení bylo bezpečné a zdravé.

Cvičení jógy vyžaduje plynulé přechody, jógový pohyb určitě není rychlý a švihový. Zdravý jógový pohyb je závislý na rytmu dechu a jeho cílem je jeho prodloužení. Během cvičení se nespěchá a budete potřebovat zaujmout správnou pozici a následně přejít plynule do další pozice. Zároveň vnímejte plynulé dýchání a řiďte pohyb svého těla.

Posledním tipem je adaptace, která spočívá v přizpůsobení cvičení věku, profesi a životní kondici. Cvičení jógy provádějte s ohledem na možnosti, které tělo má, aby cvičení bylo bezpečné a plynulé. Dále se také řiďte etickými pravidly jógy, které vás povedou k jednoduchosti cvičení a správnému směřování. Ve zkratce vyjadřují: nesoutěžte, buďte k sobě upřímní, nespěchejte, neporovnávejte se a učte se být tady a teď.

Pokud jste se rozhodli jógu opravdu zkusit, můžete zamířit k nám do sportcentra Delfín, kde vám pomůžeme s jógou začít a získat první zkušenosti.

První návštěva Delfína je navíc zcela zdarma!

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist