Věci, které vám nikdo na začátku cvičení nepoví

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Dosud jste aktivní cvičení a posilování nepreferovali, ale chtěli byste začít opravdu cvičit? Nebo se ke cvičení vracíte po dlouhé pauze? Pak je tu pár věcí, které musíte vědět dříve, než se obléknete do cvičebního úboru.

Být začátečník není nic špatného. Každý více či méně úspěšný sportovec jednou začínal a učil se základy. Pokud chcete, aby byly vaše začátky, případně návrat, co nejefektivnější, musíte znát následující pravidla:

1. Nepotřebujete posilovnu, abyste uspěli

Nemusíte chodit do posilovny, abyste dosáhli svého cíle. Nemusíte utrácet svůj čas dojížděním, utrácet peníze za poplatky či přemáhat nepříjemné pocity. Cvičení a posilování se dá praktikovat i doma. Stačí si koupit pár jednoručních činek a využívat cviky s vlastní vahou těla, které jsou obzvlášť vhodné na posilování břicha. Kardio můžete dělat venku - běháním, cyklistikou, případně si zakoupit cenově dostupný kardio stroj, např. rotoped či eliptický trenažér. Mini stepper až tak efektivní není.

2. Kardiovaskulární trénink nemusí trvat dlouho

Pryč jsou časy, kdy se kardio dělalo hodinu. Pokud můžete, věnujte se mu jen 30 minut ale o to intenzivněji. Vědci zjistili, že trénink s vyšší intenzitou spálí tuky efektivněji, zlepšuje kondici i vytrvalost. Zvláštní kapitolou jsou vysoce intenzivní intervalové tréninky, které nemusí trvat více než 20 minut.

3. Nepodceňujte strečink

Před cvičením si dejte dynamický strečink, který připraví svaly a klouby na zátěž. Po tréninku se věnujte statickému strečinku, při kterém si protáhnete a uvolníte napjaté a unavené svaly. Pomůže vám to snížit projevy působení kyseliny mléčné a zefektivnit zotavování.

4. Nebojte se nárůstu hmotnosti

Když začnete s cviky na hubnutí či posílení, můžete se snadno setkat s tím, že vám ručička na váze ukáže vyšší hmotnost. To však neznamená, že nehubnete. Svaly jsou těžší než tuky, a tak vám nárůst svalů může zkreslit spalování tuků. Proto je lepší posuzovat pokroky pohledem do zrcadla, případně tím, jak vám sedí oblečení.

5. Připravte se na hlad po cvičení

Nelekněte se, pokud se u vás po cvičení zvýší apetit. Je to normální, protože se vám začíná měnit tělo - rostou svaly a pálí tuky. Proto tělo vyžaduje stravu, pro zvýšení energie. Volte však zdravá jídla a hodně bílkovin.

6. Aplikujte Paretův princip

Nemusíte tréninkový a výživový plán dodržovat na 100% a stresovat se, pokud náhodou sníte něco nezdravého. Stačí, když budete dodržovat Paretův princip. Tedy pokud budete dodržovat zdravý životní styl 80% času a během 20% času si "vydechnete". Například, cvičte čtyři dny z pěti nebo si dopřejete oblíbený pokrm (např. hranolky s tatarkou) jednou za pět dní, apod.

Každý z nás je však jedinečný, takže pokud chcete opravdu začít, je dobré se poradit s odborníkem. Naši osobní trenéři a instruktoři vám poradí se správným tréninkem, dohlédnou na správné dodržování jednotlivých cviků a naše výživová poradkyně zase se správným jídelníčkem. Jestli ještě pořád tápete, jestli jsme pro vás tím správným partnerem, přijďte na první lekci jakéhokoli kurzu zcela zdarma.

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist