Nejčastější chyby při posilování a jak se jim vyhnout

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Ověřte si, zda cvičíte opravdu správně a efektivně!

Pokud s chozením do posilovny teprve začínáte, možná si připadáte trochu zvláštně a bojíte se, že vás ostatní sportovci sledují a hodnotí počet a provedení vašich cviků. Obavy, že se vám někdo bude posmívat za zády, hoďte za hlavu. Proto lidé do posilovny nechodí. Pokud však máte pochyby o tom, jestli cvičíte správně, rozhodně je neignorujte. Je mnoho chyb, kterých se dopouští i zdánlivě zkušenější sportovci. Zbavte se špatných návyků hned na začátku a ušetřete si tak trápení a obtížnější odvykání v budoucnu!

A o jaké chyby se nejčastěji jedná?

 

Špatné dýchání

Špatné dýchání je asi nejčastějším prohřeškem. Je třeba si uvědomit, na jakém principu naše svaly pracují. Při nádechu se ve svalech hromadí energie a při výdechu pak tuto energii uvolňujeme. Ideální provedení pohybu proto nastává ve fázi výdechu, kdy sval uvolňuje energii. U cviku jako je například sed-leh jdeme nahoru s výdechem, to je ta fáze, kdy potřebujeme energii. Při pohybu směrem k zemi se nadechneme k novému nahromadění energie. Správné dýchání je velmi důležité a je opravdu nezbytné si ho zpočátku osvojit a do jisté míry při cvičení zautomatizovat. Mnoho lidí má tendenci při napětí dech zadržovat, ale tím našim svalům při cvičení vůbec nepomáháme a ještě k tomu riskujeme různá natažení a jiná zranění.

Důraz pouze na jednu svalovou skupinu:

Paže
Zejména muži často přijdou do posilovny s tím, že chtějí nabrat svalovou hmotu na pažích a mít "pořádné bicepsy". Vrhnou se na zvedání činek a ostatní svalové partie ignorují, protože o ty jim přece nejde, ne? To je přitom zásadní chyba. Jednotlivé části našich těl spolu úzce souvisejí. Při posilování paží je důležité mít zpevněné také svalstvo trupu - prsní svalstvo, záda, ramena. Bez zpevnění těchto svalových skupin si zaděláváte na poškození páteře a ramenních kloubů.

Břicho
U žen je bezpochyby nejvíce problémová partie břicho a většina cviků se zaměřuje na břišní svalstvo. Při posilování břišních svalů často dochází k mnoha chybám.
Mezi nejčastější chyby patří:
Prohnutí v bedrech - při cvicích v lehu na zádech mějte pokrčené nohy, abyste byli schopni opravdu celá záda přitisknout k podložce.
Napětí krční páteře - nevystrkujte bradu vpřed, ale jakoby ji zasaďte do krku. Hlavu vytáhněte z krku, ramena od uší.
Přílišné zapojení paží, když máme ruce v týl - hlavy se prsty dotýkejte jen zlehka a držte otevřené lokty, případně si ruce překřižte na hrudníku
Při posilování břicha si také dejte pozor, abyste zpevňovali hluboké břišní svalstvo a ne pouze svaly na povrchu. Absolvování pár lekcí pilates je ideální na osvojení cviků pro celkové zpevnění středu těla.

Dolní končetiny
Další partie, která je často posilovaná selektivně, jsou nohy. Dejte si pozor, abyste dostatek času věnovali také zpevnění oblasti pánve - břišních a hýžďových svalů.

Jak už jsme si řekli několikrát, je nezbytné, dělat cviky technicky správně, a proto pokud si nejste jistí, neváhejte a zeptejte se některého z našich instruktorů. Ve sport centru Delfín je navíc první návštěva zdarma!

 

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist