Minimalistický přístup ke cvičení pro chronické lenochy

Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení
Vyzkoušejte naši novou rezervační aplikaci pro mobilní zařízení

připojte se k zaregistrovaným
a odebírejte novinky
z klubu Delfín


Poradíme vám, jak díky minizvykům překonat lenost a splnit vaše předsevzetí cvičit.

Kolikrát jste si již umiňovali, že začnete pravidelně cvičit? Že tentokrát už nevynecháte, že do té posilovny třikrát týdně zajdete? Že si ráno přivstanete a zacvičíte si na nějakém hezkém místě nebo v našem sportcentru Delfín v Českých Budějovicích jógu. A ono nic.

Dobrá předsevzetí jsou fajn, ale mocná přitažlivost síla gauče a sledování filmů je v životě mnoha z nás velmi reálná a děsivá síla, se kterou bychom měli počítat. Začínáme tedy znovu a znovu, pokaždé marně. 

Zkuste strategii minizvyku

O tom, že si musíte vybudovat dobré zvyky, jste už slyšeli tisíckrát. Bla, bla, bla… Nefunguje. Hloupost.

Možná pro toho, komu se budování pozitivních zvyků nedaří. Ovšem to, že naprostá většina věcí, které děláme, je v podstatě nevědomá a kopíruje jen něco, co jsme už dělali tisíckrát, je prostě fakt. Kolik z nás opravdu vnímá, že si čistí zuby nebo zavazuje tkaničky? Tyhle věci jsou tak jednoduché, že při nich jedeme na autopilota.

A právě o to jde u minizvyku.

Co to vůbec je?

Minizvyk je jednoduše zvyk, který je tak směšně jednoduchý, že vynechat ho by vás bolelo víc, než ho udělat.

Vezměte si například, že chcete konečně odložit ovladač, vstát z gauče, začít konečně nějak - jakkoli! - cvičit, shodit pár kilo, vylepšit si kondici a postavu. To zní dobře, ne?

Většina z nás začne představou posilovny, ve které si bude pětkrát do týdne nakládat váhy určené profesionálním powerlifterům nebo trávit hodiny na rotopedu. Strašlivou nechuť , kterou v nich tahle představa zákonitě vyvolává, se snaží překonat silou vůle, která se vyčerpá často rychleji, než jejich svaly. Sportovci mluví o tom, že vám “odejde morál”.

Minizvyk se snaží jít na věc chytřeji.

 

Síla vůle je omezená, ale dá se trénovat

Pokud jste se léta jen tak povalovali, bude na tom vaše vůle podobně jako vaše břišní svaly.  Bude poněkud ochablá.

Dobrá zpráva je, že ji můžete začít posilovat podobně jako břicho. Začněte pomalu a postupně.

 fitness České Budějovice

Jak na to prakticky?

Představte si, že byste rádi začali chodit do naší českobudějovické posilovny a vybudovali si pěkné a pevné svaly. Super nápad a budeme moc rádi za vaši návštěvu, ale začněte na sobě pracovat už TEĎ.

Připraveni? OK, jdeme na to. Teď vstaňte - ne za chvilku, TEĎ HNED vstaňte a udělejte 1 klik. Slovy jeden jediný klik. Co je to za blbost? Gratuluji, právě jste nastartovali svůj první minizvyk.

 fitness žena

Jak to funguje?

1 klik zvládnete. Zvládla by ho možná i vaše babička. Tak proč ne vy?

Zopakujme si, že minizvyk je zvyk, který je tak směšně jednoduchý, že vynechat ho by vás bolelo víc, než ho udělat. Pokud si řeknete, že vaším cílem je jeden klik denně, můžete ho udělat hned, jakmile vyskočíte z postele. Nebo před obědem. Po obědě. S kocovinou. Unavení, přejedení, naštvaní, smutní i zamilovaní.

Neudělat 1 klik denně by byla ostuda!

 

Soustavnost je klíčem k dobré kondici

Abyste byli v dobré kondici, potřebujete dobré zvyky. A ty si vybudujete, jen když něco budete dělat soustavně. 1 klik denně soustavně dělat můžete. Nic jiného neřešte. Jeden jediný klik. Pokud si těsně před usnutím, vzpomenete, že jste dnes vynechali, vyskočte z postele a udělejte ho. Vždyť je to jen 1 klik!

 fitness plank

Efekt sněhové koule

Představte si sněhovou kouli, která se valí ze svahu a postupně na sebe nabaluje další a další sníh. Přesně tak fungují minizvyky. Uděláte-li klik, po čase (možná hned) budete chtít udělat další. Možná jich budete chtít udělat pět. Deset. Padesát.  Nebraňte se tomu. Ale důležité je neměnit svůj cíl. Tím je jeden jediný klik. Netlačte na sebe a nechtějte všechno najednou.

 

Rozvíjení minizvyku

Po nějakém čase možná začnete pociťovat touhu svůj zvyk dál rozvíjet a transformovat. Koneckonců, chtěli jste začít chodit do pořádné posilovny.

Udělejte to zase chytře. Neříkejte si, že budete trénovat 3, 5 nebo dokonce 10 hodin týdně. Řekněte si, že tam dnes zajdete, koupíte si permanentku a začnete do toho fitnessu třikrát týdně chodit. Kvalitní a perfektně vybavené fitness v Českých Budějovicích najdete u nás v Delfínu, kde máte navíc první návštěvu našeho sportcentra zdarma. Nic víc. Prostě k nám přijďte a pusťe se do toho!

Budete-li se cítit unaveni, budete mít u nás v Delfínu větší motivaci. Když už nás budete, vždycky si aspoň trochu zacvičíte i když budete sebevíc unaveni nebo bez chuti ke cvičení. Dobrý nápad je vyzkoušet alespoň ze začátku cvičení s osobním trenérem a požádat ho o nějaký hodně snadný program. Nikam nespěcháte.

 

Praktické tipy na první minizvyky

Možná nemůžete dnes nebo tento týden přijít k nám do sportcentra Delfín, ale rádi byste už začali na sobě něco dělat. Co to zkusit třeba takhle?

  • power jóga………………………… 1 downward facing dog nebo-li střecha denně

  • běh……………………………………. obout si běžecké boty, vyjít z domu a uběhnout aspoň kousek

  • plavání………………………………. vlézt do vody (v létě je to samozřejmě snazší) :)

 

Minizvyky jsou univerzálně použitelné

Strategii minizvyku můžete použít, ať už chcete začít chodit do posilovny na spinning, cvičit jógu nebo začít dělat cokoliv jiného. Stejně tak dobře se s jejich pomocí můžete učit jazyky, věnovat hudbě nebo zlepšovat vztahy. Pokud byste se o nich rádi dozvěděli více, zkuste knihu Minizvyky od Stephena Guise.

 fitness České Budějovice

Nadšenci, pozor!

Jestli vás minizvyky nadchly a už se těšíte, jak s nimi začnete, dejte si pozor na jednu věc. Dodržovat několik různých minizvyků může být stejně zatěžující jako dodržovat jeden “velký zvyk”! Soustřeďte se tedy vždy na ten jeden jediný, dokud se vám opravdu nezaryje pod kůži.

 

Ať se vám vaše minizvyky daří!

 

Zaujal Vás článek?

Zajímavé tipy a novinky Vám mohou chodit přímo na e-mail.

  • Tipy na hubnutí a cvičení
  • Pozvánky na akce
  • Informace a výhodné nabídky

Dlaší články v blogu:

Jógou k posílené imunitě

Jógou k posílené imunitě

Jógové pozice jsou nejlepším způsobem jak svou imunitu posílit

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Jak si dát si do těla bez činek a hrazdy a posilovny?

Provozy posiloven a fitness center jsou již otevřené, ale stále s různými opatřeními.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Jste na homeoffice a trpíte bolestmi zad? Pár tipů jak si rychle a efektivně uvolnit záda.

Trápí Vás bolesti zad z Home Office? Přečtěte si našich pár rad, jak jim předejít a jak se...

TOPlist